Bir hastalığın üremesi yada tedaviden sonra çıkması asıl sorunun ortadan kaldırılıp kaldırılmamasına bağlıdır. Yani ilk hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktör devam ederse yenileri çıkabilir yada tedavi olunsa dahi o bölgede tekrar edebilir. Tabi ki bu kesin değildir ancak kesin olmasa da temel faktör ortadan kaldırılmalıdır.
Bilindiği gibi nasırlar küçük ama devam eden travmaya karşı derinin verdiği bir tepkidir. Üretmekteki amaçta o bölgedeki deriyi kalınlaştırarak devam eden travmaya karşı daha dayanıklı hale getirmektir. Ancak bu kalınlaşan derinin tepe kısmındaki nokta çok ağrı yapmasına neden olur işte bu duruma nasır denir.
Nasır Çoğalır mı?
Aslında radyo frekansla alındığında nidus denilen başlangıç noktası alındığı için aynı yerden tekrar üremesi beklenmez ancak nasıl başta yokken bir nedenle oluştuysa aynı neden ortadan kaldırılmazsa olabilir. Bu durumda sebebi ortadan kaldırmak gerekir. Mesela uygun ayakkabı giyilmiyorsa değiştirilmelidir veya kundura tarzı giyiliyorsa spor tarzı tercih edilmelidir, topuklu ayakkabı giyiliyorsa düze yakın olan giyilmelidir. Bunlara dikkat edilirse aynı noktadan tekrarlamaz. Özellikle basma bozukluğu olan mesela bir bacağı kısa olan yada ayağının ucuna basarak yürüyen kişilerde tekrar üreme ihtimali daha yüksektir bu şekilde düzeltilemeyen sebepler olan kişilerde o bölgeye silikon yastık konulabilir.
Nasıra çok benzeyen yine nasırlar gibi daha çok ayak tabanında olan bir tür siğil verruko plantarisi ayrı değerlendirmek gerekir. Hastaların kafasındaki ”nasır ürer” soru işareti buradan kaynaklanmaktadır. Aslında siğil olan durumu nasırmış gibi yanlış teşhisle tedavi ederler ama yeniden olma veya başka yerlerden çoıkma ihtimali üredi düşüncesine neden olur. Burada sorun nasırdan değil mikrobik hastalık olan taban siğilinin ayağın başka yerlerine bulaşmasıdır.
Ayak Tabanında Siğil Nasır İle Karıştırılabilir
Yukarıda bahsedildiği gibi nasıra çok benzer ancak bu konuda tecrübeli doktor muayeneyle bunun ayrımını yapabilir. Tedavileri aynı yolla yapılır ancak verruko plantaris mikrobik bir hastalık olduğu için etrafı iyi kontrol edilmeli ve varsa küçük olanlar da aynı anda onlar da radyo frekansla yok edilmelidir. Küçükler bırakılırsa zamanla büyür ve yeniden ürer. Ayak tabanı siğili tedavisinden sonra küçük küçük yeniden üreme alanları oluşursa oralara da mikrop bulaşmış demektir ve büyümesi beklenmeden yok edilmelidir.
Nasır gibi görünen ayak tabanı siğilleri ortak giyilen terlikle ev içinde birlikte yaşanan diğer kişilere de bulaşabilir, birlikte yaşadığınız kişileri riske atmamak için şikayet yapmasa dahi aldırmalısınız.
Nasır Tekrarlar mı?
Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Şöyle ki; ayakkabı tarzı değiştirilip, varsa başka nedenler ortadan kaldırılırsa tekrarlamaz ama sebep ortadan kaldırılmazsa tekrarlama ihtimali yüksektir. Tekrarladığında tedavisi aynı şekilde yapılabilir ama doğru yaklaşım mutlaka sebep veya sebepler önlenmelidir.
Bir diğer önemli etken de tedavinin hangi yöntemle yapıldığıdır, klasik cerrahi yöntemle kesip, çıkarıp, deriyi dikme tedavisinde tekrar ihtimali daha yüksektir. Radyo frekans tedavisinde nüks (tekrar) daha düşüktür.