Nasır hayati önem arz etmeyen ancak yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Tıptaki adı hiperkeratozdur. Tüm vücut ağırlığını taşıyan ayak tabanı en sık görülen yerdir ancak mesleği gereği elinde kalem gibi objeleri sıkan, ayak parmaklarında yamukluk olanlarda taban dışı bölgelerde de görülebilir. Sorun derinin kalınlaşmasıdır ancak kalın deri ters dönmüş tepe gibi derine gidildikçe daralır ve nidus (kökü denilebilir) denilen tepe noktasında son bulur.
Nasırda nidusunun önemi vardır. Şöyle ki; Dışarıda görünen kısım 2 cm ise bunun nidusu 1-2 mm dir doğal olarak 2 cm lik kısma gelen basınç nidusa onlarca kat yüksek bir basınçla yansır yani hasta diken üstünde yürüyormuş gibi acı çeker.
Ağrının sebebi olduğu gibi nistan kurtulmak ta önemlidir. Nasır bandı, bitkisel ürünler, ponza taşı veya jiletle nasrın üst kısmı alınsa da derindeki nidusu asla alınamaz ve hastalığın gerçek tedavisi yapılamamış olur. Yani dokunun derinliği temizlenmedikçe tekrarlayacaktır. Video dikkatli izlendiğinden evde uygulanan yöntemlerle tedavisinin imkansız olduğu görülecektir.
Videoda çağdaş tedavi araçlarından radyo frekans yöntemiyle sorunun temel nedeni olan nidusun net bir şekilde çıkarıldığı görülmektedir.
Nasır Tedavi Videosu
Videodaki görüntü çok dramatik olsa da en etkili uygulamadır. Boş kalan alana yeni ve sağlıklı bir deri geldiği için hastalığın tekrar etme ihtimali bu yöntemde en azdır.
Nasırlar Tehlikeli midir?
Yukarda bahsedildiği gibi tehlikeli değildir, kansere dönüşmez ama yürürken ciddi düzeylerde ağrıya neden olan bir sorundur. Özellikle her iki ayakta da varsa hastanın yaşam kalitesini ciddi düeylerde etkileyebilir.
Burada şuna dikkat etmek gerekir; nasıra çok benzeyen ve sıkça karıştırılan ayak tabanı siğilleri daha tehlikelidir. Kişinin kendisinden kendisine ve aynı evde yaşadığı diğer kişilere bulaşma ihtimali vardır.
Nasır Nasıl Tedavi Edilir?
Ameliyat olmaktan korkanları zaman kazanmak yani o günleri daha az ağrılı geçirmek için uyguladıkları törpü, fırça, jilet veya bantlar sorunu tam çözemez. Eskiden ameliyatla yapılırdı ve yara açılması, doku gerginliğinden kaynaklanan ağrı ve sık tekrarlaması gibi sıkıntılı bir ameliyat sonrası süreç yaşanırdı. Aslında ameliyat korkusu da bundan kaynaklanmaktadır. Oysa radyo frekans yönteminde tüm bunlar minimal düzeyde yaşanmaktadır.
Nasıra Kesin Çözüm
Nasır bandı, çeşitli bitkisel ürünler, ponza taşı veya jilet üst kısmı alsa da derindeki kökü alamaz yani aslında kesini bırakın tedavi bile değildir. Radyo frekansla tedavi temel sorunu kesin çözer ancak kişi ayakkabı tarzını değiştirmezse, aynı noktaya kuvvetli basmaya devam ederse hiç yokken oluştuğu gibi yeniden oluşabilir.
Nasır Olmaması İçin Ne Yapılmalı? Ana neden bir noktaya ritmik bir şekilde basınç uygulanmasıdır yani dar ayakkabının vurması değil sürekli aynı noktaya dokunulmasıdır. Önlemek için şunlar yapılabilir;
– Ayakkabı tarzı değiştirilmeli (kundura giyiliyorsa spor ayakkabısı, spor ayakkabısı giyiliyorsa başka tür)
– Tabanı yumuşak ayakkabılar tercih edilmeli
– Her gün aynı ayakkabı giyilmemeli, birden fazla ayakkabı alınıp farklı günlerde farklı giyilmeli
– Uygun ortamlarda terlik giyilmeli
– Anatomik bir sorun (bacakta kısalık, rahat basmayı engelleyen ağrı vs) varsa düzeltilmeye çalışılmalı
– Sorun sık yaşanıyorsa ayda bir podoloji uzmanına gidip bakım yaptırılmalı
– Yine sertleşen noktalar tespit edilirse ponza taşı gibi ürünler kullanılmalı.
Tüm bunlara rağmen başladığı fark edildiği anda ponza taşı ile derinleşmesi engellenmelidir.