Nasır daha çok ayağa büyük ya da küçük gelen ayakkabıların içerisinde, ayağın sürtünmesi ya da basınca maruz kalması durumunda görülmektedir. Sürekli olarak aynı noktanın sürtünmesinden dolayı vücut uyarılır ve koruma almak için bu bölgenin sertleşmesini sağlar.
Aslında yalnızca koruma sağlayabilmek adına sertleşen bu kısım zaman içerisinde yanlış gelişim gösterdiği için kişilere eziyet olmaya başlamaktadır.
Nasır Bandı Ne İşe Yarar?
Günümüzde nasır şikayetlerini azaltmak için geliştirilmiş bir çok ürün vardır. Bunlardan biri de sık olarak tercih edilen bantlardır. Bu bantlar keçe yastıklı ve ilaçlı bir şekilde hazırlanan ürünlerdir.
Keçe, ayakkabı veya terliğin nasıra temas ettiğinde meydana gelen acı veya ağrıyı azaltmak için bulunmaktadır.
Salisilik asit özleri bulunan bu ürün ayağın herhangi bir yerinde meydana gelmiş olan kalınlaşmayı gidermektedir. Yine içerisinde bulunan asetik asit sayesinde ise nasırın herhangi bir mikrop kapmaması ve iltihap oluşma riskini önlemesi amaçlanmaktadır.
Uzmanlar bu tarz bantların şikayetleri azaltma yönünde büyük etkisi olduğunu fakat sorunun temelini tam olarak çözemeyeceğini belirtmektedir. Dolayısıyla nasırın uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi daha doğru bir yaklaşım olmaktadır.
Nasırın geçmesi ya da tedavi olunduğunda nüksetmemesi için yapılacak faydalı faktörler bulunmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;
– Tercih edilen ayakkabı tarzı değiştirilebilir.
– 4-5 Adet ayakkabıya sahip olunabilir ve her gün dönüşümlü olacak şekilde giyilebilir.
– Banyo esnasında ayaklar bir süre suyun içinde tutularak yumuşaması ve ponza taşı ile zımpara etkisi yaparak sorun olan bölgenin inceltilmesi sağlanabilir.
Ayrıca nasır jileti kullanarak tedavi arayan kişiler de bulunmaktadır. Piyasada nasır bandı ya da bu jileti satan bir çok yer bulunmaktadır. Nasır jileti kullanımı esnasında oldukça dikkat etmek gerekir. Nasıra jileti ile yüzeysel olarak müdahele edilmesi gerekmektedir.
Aksi taktirde normal deriye ya da nasırın altına uygulandığı taktirde sorun olmayan dokuya zarar vererek yaralanmasına veya iltihap oluşumuna yol açılabilir.
Nasır Bantı Nasıl Çıkarılır?
Asit içeriğiyle deriyi eritme özelliği vardır bu sebeple nasırın etrafındaki sağlıklı dokuya değmemelidir. Bunun için en uygun ölçülerde satın alınmalıdır.
Bantı yapıştırdıktan sonra 3-4 gün beklenir, belirgin ağrı yaparsa daha önce çıkarılabilir. Kenarlarından tutarak kaldırılır.
Nasırın üst tabakası ile birlikte gelmesi beklenir, gelmediyse cımbızla tutarak yardımcı olunabilir.
Tabanda yara olacaktır, bu yaranın iltihap kapmaması için betadin gibi antiseptiklerle silinmesinde yarar vardır. Nasırın tabakası kalkmadıysa yeniden uygulanabilir. Kökü kalacağı için aylar içinde yeniden oluşur, bu durumda da yeniden bant yapılabilir.