Ayak tabanında ortaya çıkan siğiller genellikle nasırla karıştırılır, hatta doktorlar bile yanlış teşhis koyabilir. Nasıra çok benzese de verruko plantaris denilen bu hastalığı ayırt edebilecek farklılıklar vardır. Tecrübeli bir doktor nasırla siğili kolaylıkla ayırt edebilir. Aslında tedavi yöntemleri aynıdır ama verruko plantaris yani ayak tabanında siğil bulaşıcı olduğu için en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Siğille nasırın farkları şunlardır
Siğil Nasır
Yüzeyi pütürlüdür Düzgün yüzeylidir
Ağrı hafiftir Şiddetli ağrı olur
Sayıca çoktur Genellikle az sayıdadır
Koku yapabilir Kokması beklenmez
Evde başka kişide de vardır Genellikle tek kişidedir
Tabanda olur Parmak arasında da vardır
Ayak Tabanında Siğil Tedavisi
Yukarıda bahsedildiği gibi nasıra benzer şekilde tedavisi yapılır. Var olanların hepsi aynı günlerde yok edilmelidir. Ailede başkalarında varsa aynı dönemde birlikte müdahale edilmelidir. Eş zamanlı yapılmazsa bir yandan iyileşirken bir yandan yeniden oluşum devam eder.
Tedavide krio terapi, nasır bandı ve çeşitli asitli solusyonlar kullanılsa da bunların tamamı yetersiz kalır. Koterle yakma işlemi yaygın şekilde uygulanmaktadır ancak koterde etraf yanığı çok olduğu için radyo frekanstan daha kötü sonuçları vardır.
En etkili siğil tedavisi radyo frekans tedavisidir. 1-2 dakika içerisinde yok edilebilmektedir. Tecrübeli ellerde neredeyse hiç tekrarlamaz.
Ayak Siğili Ameliyatı
Eski yöntem ameliyatla siğil tedavisi çok zahmetli olduğu için artık devlet hastaneleri dışında pek yapılmamaktadır. Özellikle bu tür hastalıklara yoğunlaşmış kliniklerde ameliyatla siğil tedavileri tamamen terk edilmiştir.
Ayakta Siğil Neden Olur
Tek nedeni mikrobu bir başka siğilli kişiden almaktır. En yaygın bulaşma yolu çıplak ayakla hastalıklı kişinin terliğini giymektir. Ortak telik kullanımı dışında ortak çorap, ayakkabı, çıplak ayakla zemine basmak, aynı küveti kullanmak, havuza girmek gibi bir çok sebeple bulaşabilir.
Siğilden Korunma Yolları
Diğer vücut bölgelerindeki siğillerde olduğu gibi hastalıklı olduğu bilinen kişilerle direk temastan sakınılmalıdır. Yukarıda bahsedildiği gibi ortak eşya kullanımından kaçınılmalı ve sorun fark edildiği anda tedavi başlanmalıdır.
https://www.sigiltedavisi.net/sigil-tedavisi-nasil-yapilir